Eper termesztés

A szamócának vagy, ahogyan a köznyelvben hívják epernek az igényei nem eget rengetők, viszont van amire oda kell figyelnünk…

Földigény:

Az eper nem kedveli a kötött talajt, ezért érdemes magaságyásokat készíteni neki. A növény megfogja hálálni a lazatalaj szerkezetet, illetve a savanyú tápanyagban gazdag talajt is.

Vízigény:

A növény vízigénye meglehetősen magas, száraz időkben öntözést is igényel, a víz fontos, ha nem szeretnénk, hogy a hozama alulmaradjon az elvártaktól. Öntözőrendszer kiépítése szükség szerű, ha nagyban szeretnénk termeszteni.

Fényigénye:

A kerti eperfajtákat három különböző csoportba helyezhetjük el, mégpedig az erdei szamócák, a folytontermők és az egyszertermők közé. Ez fényigény szempontjából fontos, hiszen az erdei szamóca a félárnyékos helyeken érzi jól magát, a folytontermők, illetve az egyszertermők a napos helyeket kedvelik.

Szamóca palánták ültetése, csak abban az esteben kezdhető meg, amikor a talaj hőmérséklete kellően meleg. Erre körülbelül május elejétől lehet számítani. Ültetés elött három vagy négy héttel érdemes istállótrágyát vagy komposztot és HUMINPOWERG granulátumot a talajba dolgozni. HUMINPOWERG granulátumunk segít a talajszerkezet javításában, illetve a talajélet fokozásában. Ha el szeretnénk kerülni az állandó gazolást, akkor geotextíliával és mulccsal takarjuk le a talajt ültetés elött. A megfelelő ültetési távolság 35-40 cm. Miután elültettük a növényt, óvatos nyomkodással tömörítsük össze a talajt és locsoljuk jól be.

Az eper nevelése egyszerű, de van pár dolog, amit be kell tartanunk a nagy terméshozam elérése érdekében. A növény tápanyag igénye nagy, ezért, ahogy már írtam komposzt vagy istállótrágya elengedhetetlen, viszont ezeket a tápanyagokat felvehető állapotba is kell tennünk a növény számára. A huminsavak ebben tudnak nekünk segíteni, HUMUSZOL folyadékunkat lehet alkalmazni a szamóca nevelése közben is, hogy a földben lévő tápanyag ne menjen kárba. A folyadékunkat vízzel kell hígítani, kb. 2-3 százalékos oldatot kell belőle készíteni (tehát egy 1000 literes tartályba elegendő 20-30 litert feloldani vagy hobbikertben 20-30 ml egy 10 literes kannába ) Az eper vegetációs időszakában, amíg meg nem jelennek az első termések 3-szori kijuttatást javaslunk. A szedés időszakában is nyugodtan lehet alkalmazni a HUMUSZOLT, hogy minél több, finom egészéges eprünk legyen.

További bejegyzések a témában