Gyümölcsfa, szőlő és erdőtelepítés

Gyümölcsfa, szőlő és erdőtelepítés

Indul a tavaszi szezon! Tavasszal a fagyok elmúlásával, kezdetét veszi a gyümölcsfa, szőlő és erdőtelepítés időszaka. A faiskolákból, kertészetekből kikerülő földlabdás, illetve cserepes növények majdnem teljesen kifejlett gyökérzettel rendelkeznek, ami, ha megfelelőek a körülmények kiültetés után intenzív fejlődésnek indul.

Legfontosabb feltételek melyeknek biztosítottnak kell lenniük a gyökérzet gyors növekedéséhez, a megfelelő hőmérséklet. A talaj hőmérsékletének minimum 10-15 °C fokosnak kell lennie, hogy a gyökérzet növekedése meginduljon. Ezen kívül a megfelelő nedvesség tartalom és az elegendő mennyiségű és jó minőségű tápanyag is nélkülözhetetlen.

A 3 tényezőből kettőt befolyásolhatunk, tehát mondhatjuk, hogy kétharmad részben rajtunk múlik milyen lesz a termés.

A megfelelő vízmennyiség jelenléte több tényezőtől is függhet. Viszont a talaj minősége és vízmegkötő képessége nagyban befolyásolja. A kavicsos homoktalajok, híresen rossz vízmegkötő képességgel rendelkeznek, míg a sötétebb szerves anyagokban és humuszban gazdagabb talajok, melyekben a talajélet aktívabb sokkal nagyobb vízmennyiséget tudnak megkötni. Ez a vízmennyiség aszály idején tovább marad a gyökérzónában, így a növények jobban tűrik a szárazságot.

A talaj vízmegkötő képességét és szerkezetét tudjuk befolyásolni, így elérhetjük, hogy a növény zavartalan növekedéséhez elegendő nedvesség legyen biztosítva. Egyik ilyen módszer, ha növeljük a talajélet intenzitását.

Ezt elérhetjük huminsavak segítségével is melyek, olyan természetes vegyületek, amik az évezredes lebomlási folyamatok révén jöttek létre. Ezek a vegyületek képesek arra, hogy felélesszék akár az erősen degradált homokos kavicsos talajban is a természetes körfolyamatokat, így fokozva a talajéletet, valamint javítva a vízmegkötő képességet.

A megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag jelenléte is befolyásolható különböző módszerekkel. A kimerült talajokat általában szerves- vagy műtrágyázással próbálják helyreállítani, több- kevesebb sikerrel. Ez azonban gazdasági szempontból nem túl kedvező, hiszen a kijuttatott tápanyag nagy része kárba vész.

A huminsavak erre a problémára is megoldást kínálhatnak, hiszen természetes kelátkomplex képző anyagok, ami azt jelenti, hogy a kijuttatott vagy már a talajban lévő tápanyagokat magukba zárva, (a növény számára ezáltal hozzáférhető formában) segítik a gyökérzeten keresztül történő felszívódást, és a növényben való hasznosulást.

Akár több mint 70 féle mikro- és makro elemet zárhatnak magukba, mint például a kálium, kalcium, magnézium, vas melyek nélkülözhetetlenek a növények megfelelő élet- ciklusához.

A tápanyag jelenléte önmagában nem elegendő, arra van szükség, hogy a növény számára felvehető állapotban legyen és a lehető legnagyobb mértékben hasznosuljon!

Összegezve tehát a megfelelő vízmegkötő képességű talajjal és a növény számra felvehető formában lévő tápanyagokkal, biztosíthatjuk, hogy a tavasszal kiültetett növényeknél hamar meginduljon az intenzív gyökérnövekedés, ellenállóbbak legyenek faggyal és szárazsággal szemben, valamint pótolhatjuk a hiányelemeket ezáltal csökkenthetjük a hiánybetegségek kialakulását, és a későbbiekben növelhetjük a terméshozamot.

Mind ebben segít a HUMINPOWER termékcsalád!

További bejegyzések a témában