Hogyan alakítsam ki veteményeskertemet?

Hogyan alakítsam ki veteményeskertemet?

Itt az ideje elkezdeni megtervezni a veteményeskert felosztását. A gyakorlott kertészek tudják, hogy érdemes bevetni pár praktikát a bőséges termés érdekében.

Ültetési sorrend betartása!

Tavaszi vetés általában, akkor kezdődik amikor már a talaj hőmérséklete 10 fok fölött van. Akad azonban olyan növény is amit már el lehet vetni, amikor felolvad a föld februárban, mint például a sárgarépa, zöldborsó, vöröshagyma vagy a zeller. A melegigényes zöldségek, mint például az uborka, cukkini, paradicsom, paprika vagy a kapor, vetését áprilistól ajánlott megkezdeni. Nyár eleje felé megkezdődik a másodtermények vetési időszaka, ilyenkor tudunk másfajta zöldséget is termeszteni a betakarított zöldségek helyén.

Növénytársítás!

Az egymás mellé ültetett növények hatással lehetnek szomszédjaikra. Ezért ajánlunk pár párosítást, ami megkönnyítheti a kerti munkánkat.

Sárgarépa
Sárgarépa mellé érdemes fokhagymát vagy vöröshagymát ültetni, ugyanis kölcsönösen elűzik egymástól a hagyma- és a répalegyet.

Káposztafélék
Káposztafélék közé ajánlatos ültetni a paradicsomot. Mivel a paradicsom jellegzetes illata képes távol tartani a káposztalegyeket, amik nagyban károsíthatják őket. Zeller is kiváló párja lehet a káposztaféléknek. A káposztafélék védenek a zellerrozsdától. A zeller cserébe pedig káposztalepkéket riasztja.

Retek
Retek a salátával való párosítást hálálja meg a leginkább. A saláta képes távol tartani a földibolhát a retektől.

Snidling
Snidlinget a veteményes szélére érdemes ültetni, sok kártevőt távoltarthat illata.

Osszák meg velünk saját praktikáikat facebook oldalunkon!

További bejegyzések a témában