Tavaszi megújulás gyepünknek

Tavaszi megújulás gyepünknek

Végre itt a tavasz! Kizöldülnek a kertek és mezők, de a szomszéd kertje sokkal zöldebb? Hogyan lehetne saját udvaromban is üde, egyenletes a gyep?

A szép üde pázsit eléréshez sajnos nem elegendő elszórni a fűmagokat és várni a kikelésüket. A tökéletes gyep rendszeres foglalkozást igényel tavasztól egészen őszig.

A legfontosabb a rendszeres nyírás. A pázsitalkotó növényeink megerősödnek a heti vágástól, míg a legtöbb gyom ezt nem bírja és elhalnak. Optimálisan kb. 4 cm pázsit magasságra kell beállítani fűnyírót. A levágott részeket érdemes összegyűjteni és komposztálni. A komposzt érését a HuminPower termékcsalád 1-2%-ban való adagolásával gyorsíthatjuk.

A pázsitnak a nyíráson kívül szüksége van még rendszeres öntözésre és tápanyagra. Az öntözést mindenképp a reggeli és az esti hűvös órákban érdemes megejteni, amikor nem éri napsütés. A tápanyag utánpótlás minden növény számára elengedhetetlen. Tavasszal a füvesítéssel egyidőben érdemes trágyát és tápanyag felszívódást segítő anyagokat, pl. HuminPower G-t mely a hosszú felszívódási idejének köszönhetően elegendő évente egyszer kijuttatni.

Az idősebb, több éve telepített pázsitnak jár a tavaszi frissítés, levegőztetés. A gyeplazító gépek különböző mélységben képesek levegőztetni a talajt, célja mindegyiknek azonos eltávolítani a növénymaradványokat, mohákat és lazítani a talajon így segítve a levegő bejutását.

A fentiek követésével biztos a siker a gyönyörű pázsit eléréséhez! Sok sikert kívánunk a kertük idei gondozásához!

További bejegyzések a témában